Stap voor stap van PO naar VO

In de regio Delflanden maken elk jaar zo’n 1.800 leerlingen de overstap van groep 8 naar de middelbare school. Om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen, is samenwerking tussen het primair onderwijs (po) en het voortgezet onderwijs (vo) heel belangrijk. Zéker wanneer het leerlingen betreft die extra aandacht nodig hebben.
Via Onderwijs Transparant delen we relevante informatie over de leerlingen met elkaar. Om ervoor te zorgen dat alle informatie op de juiste manier én op tijd beschikbaar is, vertellen we je in deze nieuwsbrief precies wie, wat, wanneer moet doen. Dan gaan onze leerlingen Zó 👍 van PO naar VO!

Maak kennis met Willemien Bekema,
coördinator PO/VO

Klik op de afbeelding om de video te bekijken.

🗓️ 11 oktober 2023: training OT

Ben je voor het eerst leerkracht in groep 8? Heb je nog niet eerder met Onderwijs Transparant gewerkt? Of wil je je geheugen juist even opfrissen over hoe je de juiste informatie per leerling verwerkt? Meld je dan aan voor de online training OT op 11 oktober:

🗓️ 13 oktober 2023: deadline aanmelden groep 8 leerlingen in OT

Een goed begin is het halve werk. Daarom moeten de basisscholen uiterlijk 13 oktober 2023 alle groep 8 leerlingen hebben aangemeld in OT. Controleer de basisgegevens van elke leerling, zoals de contactgegevens van de ouders en de schoolloopbaan. Maak een inventarisatie van de leerlingen met een ondersteuningsbehoefte en meld deze aan via de zorgmodule in OT.

Tip: Check ook meteen de gebruikers van OT: zijn deze nog up-to-date? Of moeten gebruikers worden verwijderd en/of toegevoegd?

🗓️ 23 oktober 2023: Expertgroep PO/VO werkt aan handreiking Schooladvisering

Om de overstap van PO naar VO te soepel te laten verlopen, werkt de Expertgroep PO/VO op 23 oktober aan een handreiking. Deze is naar verwachting begin november klaar. We informeren hierover via deze nieuwsbrief.

Extra aandacht voor leerlingen VSO
Ouders van leerlingen van wie nu al duidelijk is dat zij structurele en meer intensieve ondersteuning nodig hebben (nog voordat toetsen zijn gedaan), kunnen hun kind vanaf 1 oktober al aanmelden op een VSO-middelbare school. De groep 8 leerkracht en/of IB’er kan de ouders hiervan op de hoogte brengen en gesprekken inplannen om de behoeften en wensen te bespreken.

🗓️ Uiterlijk 21 december 2023: Aanmelden zorgleerlingen NT2 toets via OT


Via de zorgmodule in OT kunnen leerkrachten groep 8 leerlingen aanmelden voor de NT2 toets. Dit is bedoeld voor leerlingen die:

 • een VMBO-, Havo of VWO-niveau hebben, maar bij wie de scores volgens het CITO-LVS een ander beeld laten zien
 • Leerlingen die zijn ingestroomd in de bovenbouw van het PO en die nog ontoereikend taalaanbod hebben gehad
 • Als het uitstroomperspectief nog niet duidelijk is, kunnen leerlingen getest worden.​ De testdagen staan gepland op: ​
  • Maandag 23 oktober
  • Maandag 30 oktober​
  • Maandag 6 november

  🗓️ Tot en met 23 februari 2024: Leerlinginformatie verder verdiepen met toetsen

  Is de basis op orde in OT? Dan kan de leerling-informatie verder worden verrijkt door middel van didactische en adaptieve toetsen. Op basis van de resultaten uit deze toetsen geven de basisscholen uiterlijk 31 januari 2023 het voorlopig schooladvies. Over de verschillende soorten toetsen en belangrijke momenten lees je in de volgende nieuwsbrief meer.

  SWV VO DELFLANDEN_logo